I våra hem gömmer det sig fler elprylar än vad man först kan tänka sig. Bara i Sverige har vi 22 000 ton batterier samt elprylar som ligger och samlar damm i våra hem som vi borde lämna in och ta hand om. 

2467423-the-battery-on-a-white-background-it-is-isolatedApple laddare försvinner kan vi enkelt handla en ny. Helt plötsligt finner vi den gamla och med det har två. Dock är kanske Apple-laddare inte ett så bra exempel då det alltid är bra att ha en extra, men vad man kan komma fram till är att vi människor är bra på att samla på oss nya prylar. Det har startats en ny rörelse som kallas för zero-waste och som går ut på att vi ska försöka med att slänga så lite avfall som möjligt för att inte påfresta vår planet allt för mycket. Ibland kan man undra om många anser sig att de gör världen en tjänst genom att bara samla på sig  allt fler elektriska prylar. För utrymmen man inte använder så ofta blir ofta till små egna soppcentraler. I en artikel från svd.se går det att läsa att vi i Sverige har över 22 000 ton batterier och elprylar som ligger och skräpar. Omvandlar man det till något att ta på i metall så skulle man kunna tillverka 290 000 cyklar eller varför inte 130 000 mobiltelefoner.

Höga krav på individerna

Då allt fler produkter skapa med inbyggd elektronik skapas det högre krav på konsumenterna att vi tar hand om det vi köper för att inte bidra till sopberget.

Mer än en tredjedel av de batterier och elprylar som säljs blir liggande i hemmen när de inte används längre.

Går det att läsa i artikeln och nu anser många att det är dags att banta. Att banta inför sommaren genom att verkligen kolla över sin elektronik och göra om och göra rätt. Det kommer inte bara bidra till en bättre miljö utan även ett lite skönare hem. Att rensa är det nya shoppa och kanske borde fler göra som Norrköping med att anordna tävlingar för insamling av batterier.

 
 
 
Kontakt: info@booyaka.se.